Silje nr.9 i sterkt internasjonalt felt

Postet av Ullensaker Orienteringslag den 11. Jan 2015

Publisert 9.april 2012

Silje og Vetle er på landslagssamling i årets VM-land, Sveits. Andre påskedag løp de det første løpet i den sveitsiske cupen, en litt kort langdistanse fra Lotzwil. Både Silje og Vetle holdt brukbar fart, men gjorde noen veivalgsfeil, som er helt typiske i terrenget i sveitsisk Mittelland. Man må vite når man skal løpe rett på, og når man må løpe langt rundt.. Silje gjorde, i følge egen vurdering, bare en slik feil, og klarte en fin 9.plass. Hun var likevel hele fem og et halvt minutt bak Simone Niggli som vant. Vetle gjorde tre slike veivalgsfeil, og endte langt nede på lista. Vant gjorde Matthias Kyburz.

Silje klarte å glemme å sette på seg sin GPS-enhet, og kunne ikke følges på GPS-tracking. Hun fortalte at hun løp høyre rundt på langstrekk til 5.post, og tapte rundt minuttet på det. Vetle hadde samme problematikken på sitt 10.strekk og gjorde samme feilen som Silje. De beste løp nesten rett på. Vetle rundet venstre på langstrekket til 2.post, og rundet høyre til 11.post. Alle gangene var en rett på variant raskere. Med tre slike feil og litt lavere gjennomsnittsfart enn verdenseliten ble avstanden til toppen stor for Vetle.

I dameklassen vant storfavoritten Simone Niggli. Grunnlaget for seieren ble lagt allerede på vei til andre post, der Niggli løp rett på mens Jansson løp venstre rundt. Mari Fasting ble beste norske dame på en flott 3.plass, men var hele3:39 bak Niggli. Silje ble nest best av de norske, mens Anne Margrethe Hausken Nordberg kom i mål 31 sekunder etter Silje.

I herreklassen ble det et oppgjør mellom franskmannen Thierry Gueorgiou og sveitseren Matthias Kyburz, der sveitseren gjorde færrest feil og vant med 24 sekunder. Olav Lundanes imponerte med omtrent samme marsjfart som disse to, men gjorde samme feil som Vetle og Silje til 10.post og endte til slutt 56 sekunder bak på en 3. plass. Nest beste nordmann ble Audun Weltzien 2 minutter bak Olav.

Oppsummert må vi fastslå at det norske landslaget fortsatt har en jobb å gjøre fram mot VM i juli om de skal ha andre medaljekandidater enn Olav Lundanes. I tillegg til at det må løpes enda fortere, er det et stort forbedringspotensial i å gjøre de riktige veivalgsvurderingene i sveitsisk terreng.