Silje nr.20 og Vetle nr.42 i VM-sprinten i Frankrike

Postet av Ullensaker Orienteringslag den 18. Jan 2015

Publisert 16.august 2011

Både Silje ogVetle kom seg godt gjennom sprintkvalifikasjonen og fikk løpe sprintfinalen i VM i orientering i den franske byen Chambéry tirsdag 16.august 2011. Ullensaker o-lags to første VM-deltakere lyktes dermed godt i sine første forsøk. Totalt ble Silje nr, 20 og Vetle nr.42. Verdensmestere ble Daniel Hubmann og Linnea Gustafsson.

Dagen ble innledet med kvalifisering i byen Aix-les-Bains ra kl 9:00. Silje var først ute og løp et solid løp i en fysisk litt krevende løype. Hun endte på 5.plass i sitt heat og gikk greit videre. Vetle løp også en god kvalifisering og endte på 12.plass i sitt heat, og gikk videre med romslige 20 sekunders margin.

Kl. 15.00 var det så klart for finaler i sentrum av Chambéry. I et folkehav med høy stemning, storskjerm, to publikumsposter og flust med TV-kameraer, som sendte direktebilder til store deler av Europa, fikk løperne kjenne på trykket. Selv om det var stekende hett å være publikum var det morsomt å være tilstede.

Silje startet med nr.34 av 45 løpere i finalen, så det var mange løpere som hadde kommet i mål på gode tider da hun startet. Selv om hun løp et godt løp, et av karrierens beste, fikk hun derfor ikke så mye oppmerksomhet fra speaker da hun løp i mål til en foreløpig plassering etter de ti beste. Da svenskene hadde kapret hele pallen, og alle var i mål, kunne Silje fornøyd oppsummere at hun hadde løpt godt, og fått en fin 20.plass i VM som belønning. Strekktidene bekrefter at hun ikke har gjort noen store tabber, men at hun mangler litt på farten til de aller beste.

Elise Egseth løp for medalje, men gjorde feil og lyktes ikke, selv om hun ble beste norske løper på 12.plass. Den tredje norske løperen Betty Ann Bjerkreim Nilsen løp et greit løp og ble nr.17. På pallen kunne Linnea Gustafsson, Helena Jansson og Lena Eliasson feire trippelseier for Sverige.

Da herrene dro i gang var Vetle først ut av de norske. Han sa etter løpet at han løp teknisk bra, men at han aldri fikk opp farten. Det ende til slutt med en 42.plass. Løypene i finalen var relativt flate, men bød på krevende o-tekniske utfordringer som måtte løses i stor fart. Dette mestret Gaute Hallan Steiwer godt og kom i mål til foreløpig bestetid, noe som ble en sterk 14.plass til slutt. Best av alle ble Daniel Hubmann fra Sveits som knuste feltet og vant med 26 sekunders margin til toer Anders Holmberg fra Sverige. Beste nordmann ble Øystein Kvaal Østerbø, som var ute etter medalje, men som endte med 11.plass.

Ganske med en gang etter at herrefinalen var over, ble det premieutdeling, uten norske løpere på podiet. Ingen nordmenn var å finne blant de seks beste i hver klasse, og det bør være litt skuffende for Norge som orienteringsnasjon. Vi måtte i stedet hylle svensker og sveitsere, og glede oss over at Ullensaker o-lags løpere hadde gjort gode konkurranser.