10.plass til Silje i verdenscupfinalen i Baden

Postet av Ullensaker Orienteringslag den 2. Jan 2015

Publisert 7.oktober 2013Hvilken sesongavslutning det ble for Silje og hennes sveitsiske o-venner i verdenscupfinalen i Baden. På plassen rett innenfor byporten var det mye publikum og en øredøvende posistiv stemning som man sjelden opplever på et o-løp, stormet Silje inn til en foreløpig 3.plass. Det holdt til en 10.plass, etter at Simone Niggli hadde satt karrierepunktum med en overlegen seier, og samtidig sikret seg årets verdenscup sammenlagt. Etterpå fortsatte festen for sveitserne med fem sveitsere blant de seks beste i herreklassen, og overlegen seier til Matthias Kyburz, både i løpet og i verdenscupen.
Silje løp en sterk sprintkonkurranse, der hun gjennomførte sikkert og uten nøling, samtidig som hun klarte å holde trykket oppe. En god prestasjon med stort og høylytt publikum og entusiastisk speaker. Hun åpnet som de fleste andre, med ikke å velge det optimale veivalget til første post, men gjennomførte sitt veivalg raskt og sikkert. Så gikk det nærmest feilfritt til ellevte post. På vei til tolvte post gjorde hun ikke det perfekte veivalget, men passerte likevel trettende post inne på arena på foreløpig tredjeplass. Etter lang snitsling og kartbytte, kom det et langstrekk. I denne delen av løypa tapte hun noe tid uten at hun gjorde noe feil. Resten av løypa gikk nesten uten tidstap, og hun spurtet inn til en foreløpig tredjeplass tett fulgt opp av arenaspeaker.

Så var det bare å vente å se hva løpet holdt til. Etter at duellen i verdenscupen sammenlagt mellom ledende Tove Alexandersson og vinnende Simone Niggli var avgjort, kunne Silje fastslå at løpet hennes var ett av de beste i karrieren. Hun har bare en bedre plassering i verdenscupen, nemlig 7.plassen i sprinten i St.Gallen i Sveits i fjor sommer, og hun var denne gangen under minuttet bak Simone Niggli. At denne flotte prestasjonen ble gjort akkurat i Baden, i bestemors by og familiens feriedestinasjon fram til 2002, satte en ekstra spiss på det hele.

Løpet ble ikke så verst for det norske damelaget, med tre løpere blant de elleve beste. Anne Margrethe Hausken Nordberg ble best på åttendeplass to sekunder foran Silje, mens Heidi Østlid Bagstevold ble nummer elleve tre sekunder bak Silje. Pallplassene gikk til Simone Niggli, Judith Wyder og Emma Klingenberg, mens dagens mest misfornøyde Tove Alexandersson endte på 4.plass. Alexandersson hadde ledet verdenscupen sammenlagt gjennom hele sesongen, og måtte bli dårligst nummer to dersom Niggli vant løpet. Med "bare" fjerdeplass til Alexanderson snappet Niggli verdenscupen sammenlagt.Mellom målgang i dameklassen og start i herreklassen ble Simone Niggli hyllet både av konkurrenter, publikum og bundespresidenten i Sveits. Niggli hadde på forhånd gitt beskjed om at hennes internasjonale karriere som orienteringsløper ble avsluttet med dette løpet, og at 23 VM-gull og 65 verdenscupseire fikk være nok. Som følge av at hun har vært en stor idrettsprofil gjennom mange år, ønsket alle å hylle henne for alle de store idrettsøyeblikkene hun har gitt oss gjennom karrieren.

Det ble ingen dødpunkter, for nesten før hyllestene til Niggli hadde passert toppen, var herreklassen i gang. Og den ble et oppvisningsløp av sveitserne. Det ble jubelstemning fra start til slutt for det sveitsiske publikummet. De sveitsiske løperne ledet på alle passeringspunkter, og tok fem av de seks første plassene. I tillegg var det karriereslutt også for to av Sveits herreprofiler, og de fikk mye oppmerksomhet både ved start, passering og målgang, samt etter løpet. Det var Matthias Merz og Matthias Müller (nå Leonardt) som fikk sin hyllest. Dagens store mann ble likevel Matthias Kyburz som vant både løpet og verdenscupen sammenlagt. Magne Dæhli løp sin beste sprint i karrieren, og ble nummer elleve. De andre norske herrene får vi gå forbi i stillhet.

Løpet ble en stor opplevelse både for løperne, for et stort sveitsisk publikum og for noen få utenlandske tilskuere, men det er grunn til å stille noen spørsmål rundt det sportslige. Løpet ble arrangert i en by der sveitserne hadde løpt flere løp tidligere, og selv om byen var åpen for besiktigelse av alle løperne, fra alle nasjonene, helt fram til noen timer før start, er det vel ikke slik vi ønsker at det skal være. Hjemmebanefordelen skal ikke ligge i at men er kjent i terrenget/byen. En kan stille spørsmål om o-sporten er litt på ville veier, for vi opplevde noe av det samme i verdenscupen i Oslo både i sommer og i fjor sommer, da løpere med i overkant god lokalkjennskap fikk delta.

I verdenscupen sammenlagt ble det sveitsisk dominans både i herre- og dameklassen. I Norge må vi fastslå at nivået er langt lavere enn ønskelig. Beste norske dame Tone Wigemyr ble nummer ti etter for henne en god sesong, mens beste norske mann ble Øystein Kvaal Østerbø på 13.plass. Silje klatret denne siste verdenscuphelgen fra 52. til delt 33.plass. Hun har ikke fått løpe mange verdenscupløp denne sesongen, men tok godt vare på tilliten denne viktigste helga med doble poeng i finalen.RESULTATER

WOMEN

1. Simone Niggli-Luder

SUI

14:13

2. Judith Wyder

SUI

14:29

3. Emma Klingenberg

DEN

14:35

4. Tove Alexandersson

SWE

14:49

5. Sabine Hauswirth

SUI

14:56

6. Julia Gross

SUI

14:57

7. Ines Brodmann

SUI

15:02

8. Anne Margrethe Hausken

NOR

15:10

9. Nadia Volynska

UKR

15:11

10. Silje Ekroll Jahren

NOR

15:12

11. Heidi Østlid Bagstevold

NOR

15:15

20. Tone Wigemyr

NOR

15:45

32. Mari Fasting

NOR

16:28MEN

1. Matthias Kyburz

SUI

13:19

2. Martin Hubmann

SUI

13:41

3. Jonas Leandersson

SWE

13:43

4. Daniel Hubmann

SUI

13:46

5. Fabian Hertner

SUI

13:57

6. Raffael Huber

SUI

14:05

11. Magne Daehli

NOR

14:12

22. Bjørn Ekeberg

NOR

14:27

24. Øystein Kvaal Østerbø

NOR

14:32

36. Carl Waaler Kaas

NOR

15:08


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.